2013. december 17., kedd

Péntek 13.

Péntek 13.
tényleg baljós eredetű, vagy csupán a képzelet szüleménye?



Miért gondolja nemcsak a muglik társadalma, de még a varázserővel bírók nagy része is azt, hogy ezen a napon balszerencsére és rossz dolgokra kell számítani? Egyesek azt állítják, hogy különösen rossz együttes a hétköznapok utolsó napja, és az amúgy is sejtelmes tizenhármas szám. Hogy mégis megtudjuk, pontosan honnan eredeztethető ez a mára már az egész világon elterjedt hagyomány, ahhoz egészen a 19. századig kell visszautaznunk.

Egy mugli zeneszerzőt, Gioacchino Rossinit november 13-án, egy pénteki napon érte a végzete. Halála után életrajzírója tollából születik meg az ettől a naptól való félelem legendája. Ezzel az okfejtéssel viszont nem jutunk el a történet kezdetéig, hiszen a tizenhármas számtól már sokkal régebb óta tartanak az emberek, leginkább vallási okok miatt.
Bibliai eredetű szám, azaz a muglik Istenének földi könyvéből származik. Az utolsó vacsorán tizenhárman foglaltak helyet az asztalnál, Jézus Krisztust utána pedig pénteki napon feszítették keresztre.  Ezt már joggal nevezhetnénk valós kezdetnek, de sajnos még ennél is tovább kell utaznunk a múltba, mert bizony az első ember, Ádám pénteki napon esett kísértésbe, Káin pedig szintén ezen a napon végzett fivérével, Ábellel.
Hogy elvonatkoztassak a Bibliától, és még egy kis mugli történelemmel untassalak benneteket, leírom, hogy az ókori Rómában péntekenként tartották a kivégzéseket, és ez a nap lett a középkori hóhérok munkavégzési ideje is.
Több pontos dátum is fent maradt a mugli – s varázsvilágban bebörtönzésekről, öldöklésekről, trónfosztásról. Esküvőt soha nem tartottak pénteken, nem mocskolták be egybekelésük napját kínzásokkal, s vérrel.
A tizenhármas számtól olyannyira félnek a varázstalanok egy része, hogy az Amerikai Egyesült Államokban például nincs tizenharmadik emelet a nagyobb épületekben – ők úgy nevezik ezeket, hogy felhőkarcoló -, nincs ilyen számú szoba a hotelekben, szállókban s kórházakban.
Több auror jelent be végzetes baleseteket, bájital okozta robbanásokat ha a péntek tizenharmadikára esik, s a mugli rendőrség is másfélszer akkora közúti balesetről számol be.

Hogy valóban létezik-e valós probléma ezzel a kombinációval kapcsolatban, arra sajnos nem tudtam fényt deríteni, de azt gondolom, hogy nincs mitől tartanunk, hiszen a pálcánk a kezünkben, az átkok a fejünkben, egy kis odafigyelés és óvatosság pedig egyszerű napokon sem árt. Ha valakinek személyes élménye akad ezzel a nappal kapcsolatban, nyugodtan keressen meg, vagy küldjön baglyot, szívesen meghallgatnám!

Szerencsés napokat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése