2013. december 8., vasárnap

Advent

Sziasztok sárkánykák!

Adventezzünk kicsit, bár ez már a második, bronz vasárnap, elkezdeni soha sem késő, igaz? Hoztam nektek egy kis ismertetőt, mi, hogy szokás.



2013. december 8. - Bronzvasárnap


Az advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.

Advent első vasárnapja (amit követ a bronz, az ezüst, majd az arany vasárnap) három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonytmegelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot. Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. 
Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikuslelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikuskörökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet.


A hagyomány szerint három darab lila és egy rózsaszín gyertyát kéne elhelyezni a koszorún. A lila szín a keresztény hagyományban a bűnbánat színe, amit a nagyböjt folyamán szintén előszeretettel alkalmaz több felekezet is. Az advent során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint tavasszal húsvét előtt. A négy vasárnapból a harmadik azonban kis szünetet jelent az önsanyargatás közepette, ekkor a küszöbön álló ünnep fölött érzett öröm kerül előtérbe. Ezt fejezi ki a rózsaszín gyertya. Ellenben a gyertyákat manapság gyakran egymás mellé gyűjtik vagy párba állítják a készítők, vagy esetleg több gyertyát alkalmaznak. Némileg meglepő módon ezek közül az első egyáltalán nem "bűn", mivel a gyertyák elhelyezésének nincs különleges jelentősége, sőt, a négyes szám sem feltétlenül követelmény, hiszen anno gyakran készítettek olyan koszorúkat, amelyeket az advent valamennyi napjára külön gyertyával szereltek fel.

Ma, advent második vasárnapján már két gyertya ég, a hagyományos nézet szerint két lila. Remélem, ti sem felejtettétek el meggyújtani, ha készítettetek koszorút!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése