2013. december 16., hétfő

Muglik napja


Kedves háztársak!

Édesanyám ma egy különleges baglyot küldött nekem. Ő aranyvére ellenére megszállott, de hála Merlinnek, nem kóros mugliismeret lázban ég már gyermekkora óta, és a tegnapi napon felfedezte, hogy a varázstalan emberek legtöbbje napi több órán keresztül bámul különböző képernyőkön és monitorokon egyfajta világhálót, az internetet. Én nem tudom, hogy ez pontosan mi, de anya úgy fogalmazott, hogy csodálatos eszköz, amivel az emberek pótolni igyekeznek azt az adottságot, ami nekünk megadatott, nekik pedig sajnos nem. Nos, anyám, mint jó tanuló meglátogatta kedves szomszédunkat, ahol található több muglieszköz is, amivel rá tudnak csatlakozni az előbb említett internetre. Több érdekességet is leírt hosszú-hosszú levelében, de én most csak egy kis muglitörténelemmel szeretném tágítani a ráérők koponyáját.
A varázslók világáról sok mindent tudunk, hiszen közöttük nőttünk fel, nap, mint nap szembesültünk, s szembesülünk most is a politikánkkal, bűnözőink neveivel, s arcával, a gazdaságunkkal, a történelmünkről ne is beszéljünk, hiszen itt Bagolykőn is unalmasabbnál unalmasabb órákon veszünk részt, hogy tisztában legyünk a mágia évre pontos megjelenésével, fontosabb, és egyáltalán nem fontos eseményeivel. Arról viszont aligha beszélünk – főleg mi – hogy a mugliknak is ugyanúgy megvoltak a fontos eseményeik, személyeik, találmányaik, s ezeknek szintén van egy-egy évszámuk.

22 éve tartják meg a Magyar Kórusok napját.
67 évvel ezelőtt született meg Benny Andersson, aki az ABBA együttes egyik tagja.
70 évvel ezelőtt például megszületett híres színészük, Koltai Róbert, aki a Sose halunk meg című filmben játszott. Azt sajnos nem írta le anyám, hogy mi az a film.
80 éve ma, hogy Magyarországon elindult az első trolijárat. Szerintem az olyan, mint a vonat, csak csinosabb a neve.
131 éve született meg Kodály Zoltán, aki bár magyar volt, hamar világhírűvé varázsolta magát, na nem pálcával, hanem egyszerű muglitudással, mint zenepedagógus, zeneszerző és népdalgyűjtő.
183 évvel ezelőtt született meg Tisza Kálmán, aki nagy politikusuk volt a magyar mugliknak. Miniszterelnökké is választották anno, aztán öngyilkosságot követett el. Ilyen ez a politikai élet, fogyasztása csak erős idegzetűeknek ajánlott.
240 éve történt a Bostoni teadélután, ahol egy egyezmény kapcsán több hajónyi tearakományt öntöttek a tengerbe.
243 éve volt éppen ma, hogy a muglik elismert zeneszerzője, Ludwig Van Beethoven napvilágot látott. Ő szerezte az Örömódát, és a Für Elise-t is.
368 évvel ezelőtt pedig I. Rákóczi György erdélyi fejedelem megkötötte a linzi békét III. Ferdinánd német-római császárral.
396 éve Hernando Arias de Saavedra spanyol helytartó kezdeményezésére új területekkel bővült a spanyol gyarmatbirodalom.
487 éve I. Fredinánd ausztriai főherceg személyében a Habsburg-dinasztia jutott uralomra Magyarországon. Nem semmi, ugye?


Édesanyám rátok is vonatkozó levele ennyiben merült ki, remélem tudtam pár érdekességgel szolgálni, és okoztam néhány kellemes pillanatot.


1 megjegyzés: