2014. november 27., csütörtök

A muglik sárkányai II. - Cornwall és Devon

Ha a mese és az Arthur-mondakör egy mondatban fordul elő, akkor az egyik legnépszerűbb történet, amiről szó lehet nem más, mint a Frederick Du Chau rendezésében készült A bűvös kard - Camelot nyomában. Talán nem ismeritek annyian, mint a Mulant, de ezt is érdemes nézni, már csak a két lökött sárkány miatt is, akikkel a történet során találkozhatunk. 

A történet tulajdonképpen arról szól, hogy Ruber, a gonosz lovag eldönti, hogy elrabolja az Excaliburt, Arthur varázserejű kardját. Gonosz griffmadara meg is szerzi, ám a Tiltott Rengeteg fölött sikerül elejtenie. Kayley, Arthur egyik néhai lovagjának bátor lánya - aki egyébként lovag szeretne lenni - megszökve Ruber karmai közül a kard keresésére indul Garrett, a lovászlegény és a cikkem tárgyát képező sárkány társaságában. Hogy önként vállalt küldetésük sikerrel jár-e, az kiderül a meséből. 



Térjünk rá azonban sárkányainkra. Tulajdonképpen egyetlen kétfejű képződményről van szó, amolyan genetikai gondok okozta csodabogárhoz Devon és Cronwall személyében. Devon a magasabb, zsiráfnyakú tűzokádó, művészi ambíciókkal bőven ellátva. Cornwall az alacsonyabb, ducibb pikkelyes, lehet Cornie-nak is nevezni, Devon szerint pusztán egy nagyra nőtt pattanás és meglehetősen udvariatlan tud lenni, ám ettől még szerethető. Két sárkányunk történetesen retteg a Sárkányok földjén élő fajtársaiktól, ám eléggé emberbarát és segítőkész mindkettő, így szegődnek társul az őket felfedező Kayley és Garrett mellé. Már-már meglehetősen emberiek, azt is meg merném kockáztatni.


Állandó vitáiknak köszönhetően folyamatosan mulatságosak, rengeteg vidám percet képesek okozni akárkinek, aki hajlandó időt szánni rájuk. Bár Mushu-hoz hasonlóan ők is inkább okádnak füstöt, mint tüzet, és a repüléssel is hadilábon állnak, mégis veszítene nélkülük varázsából a történet. Az alábbi dal hivatott alátámasztani, hogy mennyire szórakoztató is ez a genetikai tragédia.


És hogy az LLG tankönyvben hol lenne a helyük? Mi sem egyszerűbb, mint ezt a kérdést megválaszolni. Szerintem egyértelmű már első pillantásra is, hogy Devon és Cornwall a walesi zöld sárkányok fajtájának kissé elkorcsosult, furcsa, nevetséges változata, mindenféle agresszív magatartást levetkőzve és két fejjel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése