2014. november 21., péntek

A muglik sárkányai I. - Mushu

Ki ne ismerné Mulan történetét? Ha véletlenül még nem láttad volna, kedves olvasóm, nem tudom, mi rá a mentséged, de azt javaslom, gyorsan pótold a mulasztást. Addig is azonban, hogy mindenki tudja, miről is beszélek, indítsunk egy rövid kis ismertetővel. 

Fa Mulan-ról úgy hírlik, valóban élt az V. században Kínában, és férfiruhába bújt, hogy megkímélje beteg apját egy újabb, a hunok ellen vívott háború veszedelmeitől. Mulan bátor, már majdhogynem vakmerő, házasság helyett a páncélt választva kockáztatja, hogy felfedezik, akkor pedig a halál vár rá és szégyen a Fa névre. Kalandjaiban a lova van segítségére, meg Cirip a szerencsehozó (vagy legalábbis annak mondott) tücsök és Mushu, a sárkány. Segítségükkel jut be a seregbe, ahol férfiak között bizonyítja kitartását, bátorságát és rátermettségét, barátokat szerez, igyekszik megvédeni a hazáját, a többi pedig kiderül az 1998-ban készült egész estés Disney-változatból. Komolyan mondom, tessék rászánni azt a másfél órát és megnézni, mert nagyon megéri. 

Jelen pillanatban azonban nem a Disney nézettséget szeretném emelni, hanem a muglik sárkányairól, közülük is Mushu-ról folytatnék rövid kis eszmefuttatást. Ki ő? Mit tudunk róla? Mi a szerepe? 


Mushu-val először akkor találkozhatunk, amikor Mulan szökését követően az Ősök szellemei gyűlést tartanak, és felébresztik a lámpadíszként funkcionáló kisméretű vörös sárkányt, hogy hívjon össze mindenkit. A gyűlés célja, hogy védőszörnyet küldjenek az elszökött lány után, Mushu viszont képtelen felébreszteni a nagy kősárkányt, mi több, letöri a fejét némi bénázás eredményeként, így neki kell a helyébe lépnie. 

Már itt kiderül, hogy talpraesett a kis vörös, igyekszik menteni a bőrét, és elég kreatív hozzá, hogy ne kapják el már az első öt percben. Valamikor talán családi védőszörny is lehetett, legalábbis egy elhangzó kérdés részéről ezt sejteti, mostanra azonban lefokozták a családi szentély kevésbé funkcionális díszévé. Nagyszájú, kissé beképzelt, de szerethető figura egyébként, akinek kalandjai mindig képesek megnevettetni a nézőt. 


- Az ősök csak egy gyíkot küldtek segítőtársnak?
- Hééé! Sárkány! Sárkááányt! Nem gyíkot! Én nem dugom ki a nyelvem!

Mushu büszke sárkány voltára, és meglehetősen érzékenyen érinti, ha leértékelik, netán gyíknak nézik. Segítőkész, még ha nem is tudja minden helyzetben, hogy mi a legjobb, így néha ő keveri kisebb-nagyobb bajba Mulant. Nevetséges helyzetek teremtéséből és beszólásokból valószínűleg jelest kapna mindenféle különösebb próbálkozás nélkül. Ez a kis sárkány azonban emellett ragaszkodó példány is, hű segítőtársa a lánynak, és még túlzásba is képes vinni a gondoskodni akarását bizonyos pontjain a történetnek. 



Na persze, a sárkány az sárkány, megvannak a maga céljai is azzal, hogy igyekszik életben tartani Mulant, hiszen így újra házi védőszörny lehetne a nagy kősárkány helyett. Nagyon is szeretné ezt a funkciót betölteni és bebizonyítani az Ősöknek, hogy tévedtek, amikor leértékelték. Fáradozásai végül célt érnek, megkapja, amit szeretne és minden a helyére kerül, ahogy lennie kell. Szögezzük le, hogy Mushu minden pozitív és negatív vonásával együtt egy rendkívül szerethető mintapéldánya a muglik által ábrázolt tűzokádóknak. 


Végezetül pedig lássuk, mit mondhatunk egy LLG-t is tanuló varázsló szemével Mushu-ról.  


Töpörödött kis példánya a tűzokádóknak, az már igaz. Nyurga, nyeszlett, és néha nagyobb a füst, amit felköhög, mint a tűz, amit képes fújni. Salamander könyvében keresve sem találunk fajt, amibe kapásból besorolható lenne, inspirálója azonban könnyen lehetett egy véletlenül meglátott kínai gömblángsárkány. Ugyan ez utóbbi, általunk ismert vörös színű faj vaskos méreteivel első ránézésre nem igazán tehető egy lapra Mushu-val, képzeljük csak el mégis kisebb, kevésbé ártalmas változatban. Ugye mindenkinek kedvenc töpszli sárkányunk, Mushu ugrott be? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése