2015. január 7., szerda

Boszorkánykonyha: Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot

Szervusztok Sárkánykák!
Sajna elég rég óta nem írtam ide, de most ezt bepótolom. Azóta sajnos kitört az iskola nevezetű, széles elterjedésű borzasztó kór, engem is maga alá temetett, sok más emberrel együtt. Kicsit rendhagyó alakítás történik így hát a boszorkány konyhában, mától már nem csak receptes bejegyzések lesznek. Rendi szíveim? Hú, ez most nyálasan hangzott... No de térjünk a mai napirendi pontra. Sok ember a hónap végéig el van havazva a vizsgák miatt, ezért úgy döntöttem, hogy nem lenne rossz egy efféle cikk. Legalábbis anno nekem jól jött volna...!

1. Kávéról, energiaitalról
Igen, tényleg csak röviden, mivel ez is egy elég elterjedt módszer. "Fáradt vagyok, de ma még ezt be kell magolnom... muszáj igyak egy kávét / energiaitalt, az majd felpörget!" Először is, ha eddig nem kávéztál, csak a hirtelen koffein miatt kéne, egy tanácsom lehet: Ne tedd! A szervezeted számára
hirtelen szokatlan lehet és egy nagy bögre fekete kávé csak kiüt, a placebo bejön, a pörgés nem. Az energiaitallal van még egy kis gikszer, amit sok ember nem tud: Közvetlenül a vizsga előtt vagy közben idd, mert a hatása rövidtávú, utána pedig sok folyadékot felemészt a szervezetedből, fejfájást okozhat. Tehát csak akkor idd, mikor épp szükséged van rá, ne fél órával előtte, utána pedig pótold a vizet a szervezetedben.
Mit tehetsz helyette:
Ha már ennyire le akarlak beszélni a dologról, gondolom illendő lenne az is, hogy felajánljak valamit helyette, amihez fordulhatsz. Meg is teszem persze, itt a tippem, figyelmezz rám! Kimondom a varázsszót: Édesség. Az étcsoki, tejcsoki, a  cukorkák, szőlőcukor lehet, hogy rettenetesen sok, egészségtelen mennyiségű cukrot tartalmaznak(amit imádok), de felpörgetik az agyadat és jó közérzetet biztosítanak. Ha minden áron koffeint szeretnél, a jobbik verzió még a fekete tea, igyál egy csészével! 

2. Tanulásról
1. tipp: Az ember ilyenkor hajlamos rá, hogy megállás nélkül tanuljon, ami nem tesz jót sem a memóriájának, sem a koncentrációnak. Muszáj szünetet tartani! Ha többet nem is, de minimum 15 percet, eközben próbáld meg kiverni a fejedből az egész tanulást. Hallgass klasszikus zenét, végezz házimunkát, vidd el a kutyát sétálni (akár a szomszéd kutyája is jó), bánom is 
én, a lényeg a lényeg kapcsold ki az agyad!
2. tipp: Ha muzikálisabb alkat vagy, gyakran hallgatsz zenét úgy, hogy nem tereli el annyira a figyelmed, próbálj meg fülhallgatóval, zenére tanulni. Válassz olyan számot, aminek betéve tudod a szövegét, vagy nincs neki, a lényeg, hogy ne vonja el a figyelmedet! Próbáld meg a zene ritmusára, dallamára dúdolni a tananyagot, nekem be szokott jönni.
3. tipp: Az illatok és ízek gyakran társulnak emlékekhez. Ha tanulás közben ugyanazt a parfümöt használod, mint a vizsga napján, jobban vissza tudod idézni a tanultakat. A rágó is ugyanilyen hatással van. Vegyél olyan rágót, amilyet amúgy nem szoktál és tanulás, valamint a vizsga alatt is elrágcsálhatod.
4. tipp: Az évszámokat úgy is könnyen meg lehet tanulni, hogy fogsz kis cetliket, felírogatod az egyik felükre az eseményt, a másikra pedig az évszámot. Így memorizálod egy darabig, aztán csak az egyik fele alapján el kell mondanod a másikat. Kötheted ezekhez a cetlikhez bizonyos tárgyak használatát, mint hajszárító, hűtő, ne adj Isten, akár a tusfürdő is jó erre.

3. Vázlatokról
Miért érdemes kidolgozni egy tételt, saját vázaltot készíteni?  Nem, nem azért, mert mondjuk akkor lesz egy rövidített anyagod, hanem azért is, mert az agyad jobban feldolgozza az anyagot, memorizálódik, rögzül. Használj színes tollat vagy kihúzó filcet! A színek serkentik az agyműködést, a vizuális memóriát, próbáld meg valamilyen összefüggés alapján használni a színeket. Pl.: A nagyon fontos pontokat húzd ki pirossal, a többit mondjuk kékkel. A másik nagyon hasznos az, ha puskát írsz. Igen, jól olvastad, írj egy puskát. Aztán pedig hagyd otthon! Egy jó puska kidolgozása közben az agyad több anyagot jegyez meg, mintha magolva görnyednél a papír fölött!

4. Stresszről
Igen, egy idő után beüt a stressz, hogy mi történik, ha nem jön össze, ha nem tudod megtanulni, etc.
etc. Ez az, amit nem szabad! Ha érzed, hogy eluralkodik rajtad az idegesség, csukd be a könyvet és menj el egyet sétálni. Akár fél óra is elég, vagy ülj le a tv elé, nyomogass stressz labdát, a lényeg az, hogy hagyd ott a tanuló-helyedet, ne gondolj a magolásra!



5. Motiváció
Na igen, ez az egyik legfontosabb az egészben! Motiváld magadat, mert ha nem teszed, sokkal lassabban megy a tanulás! Tudom javasolni a nasikat, pl gumimacikat, mert az nem olvad, nem fog. Ha bekezdésekre, vázlatpontokra van osztva a tételed, akkor döntsd el, mennyi időnként jutalmazod meg magadat. Helyezd rá a vázlatodra a jutifalit és amikor elérsz odáig a tanulással, fald fel! Bizony :3 ez is egy jó motivációs módszer.  Mi a legfontosabb? Bízz magadban!

Ezeket az infókat és tippeket tudtam én nektek adni most, sajna ennyit tudtam javasolni, remélem, hogy beválik valamelyik és könnyít kicsit a dolgotokon. Sikeres vizsgaidőszakot és kitartást, gyerekek ^^ Apropó az itt fentebb lelhető videó is nagyon motiváló tud lenni, ha elkap a hangulata, szóval egy percet megér az életedből ^^ Mindent bele gyerekek! Puszil titeket: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése