2015. január 27., kedd

A mugliks sárkányai IV - Kevésbé ismert sárkányok

Visszatértem, és visszatértem alkalmából néhány kevésbé ismert, de annál érdekesebb muglik körében ismert sárkányt hoztam kíváncsi olvasóimnak. Nem is húzom az időt, lássuk, mit gondolnak a muglik, milyen egy igazi vagány sárkány.

10. Sapphiron (World of Warcraft)


Sapphiron egy Northrend hegyeiben élő, kincsek fölött őrködő, különlegesen erős kék sárkány, aki - miután Arthas Menethil-nek sikerül elpusztítani - visszatér a halálból. Fagyos csontváz alakjában talán kevésbé tűnhet ártalmatlannak, viszont ez csupán a látszat, kincset őrizni továbbra is éppen annyira hatékonyan tud Naxxramas őreként, mint pusztulását megelőzően a hegy mélyén. Sapphiron immúnis a varázslatokra, fagyasztani képes a leheletével, és kétszer olyan erős, mint bármely másik kék sárkány, nem csak a statisztikái, de a gyakorlat is ezt mutatja.

9. Avan Agornin (Jo Walton: Tooth and Claw)




Jo Walton mesteri ábrázolásokkal teli, viktoriánus korabeli melodrámájában sárkányok uralják a földet. Avan az a bátor - vagy inkább vakmerő - szereplő, aki folyamatosan próbára teszi az udvar ősi sárkányainak türelmét és erejét. A kritikák szerint a történet legvagányabb sárkánya, aki az eszét használja és nem az erejét, miközben az emberi értékek és szabályok alapján felépült, hasonló szerepkörökkel rendelkező sárkány-társadalomban ügyészként van jelen az udvarban. Érdekesnek hangzik, nemde?

8. Kalessin (Ursula K. Le Guin: Szigetvilág)




Kalessin a szigetvilágot megalkotó sárkány, és ugyan csak A legtávolibb part című kötetben találkozhatunk vele, érdemes venni a fáradtságot és megismerni ezt a varázslatos sárkányt.

7.  A D-War sárkányai


Kénytelen vagyok szólni, hogy a D-War egy meglehetősen abszurd filmművészeti alkotás, és most szépen fogalmaztam, viszont a sárkányai... eszméletlen, ahogy ezek a sárkányok letarolják Los Angelest.

6. Tiamat (Dungeons & Dragons)


Tiamat a sokszínű sárkány, az egyik első, ősi példánya fajának. Hatalmas, öt feje van és rendelkezik a különféle színű sárkányok (fehér, fekete, zöld, kék és vörös) minden képességével és erejével, hatalmasak a méretei, fösvény, arrogáns és az összes sárkány őt szolgálja.

5. Vermithrax Pejorative (Dragonslayer)




Elég nehéz olyan filmet találni, amiben a sárkány igazi vagány gonosz. Többnyire vagy túl barátságosra sikerülnek ezek a lények, mint Saphira az Eragonban, vagy túl bénára, mint A Tűz birodalmának sárkányai. A Dragonslayer sárkánya valami csoda folytán mégis a se nem túl barátságos, se nem béna igazi gonosz, és érdemes szánni rá egy kis időt, mégha a film látványelemeihez alapul szolgáló technika kissé már túlhaladott is.

4. Lodoss sárkányai (Lodoss War)


Ha a japán animék világába is teszünk egy kis kitérőt, muszáj megemlíteni Lodoss öt sárkányát. A Lodoss War című animéről úgy hírlik, hogy nagyban befolyásolta Tolkien életműve, azonban a sárkányokról ez mégsem mondható el. Ez az öt hatalmas pikkelyes nem kizárólag a gonosz pusztító eszköze,  jó és rossz oldalon is állnak. A japán kultúrában a sárkányok egyébként is önfeláldozó, segítőkész teremtmények, érdemes vetni rájuk egy pillantást legalább.

3. Kilnmouth (Magic: The Gathering)


A Magic: The Gathering nevű gyűjtögetős kártyajáték meglehetősen ritka és értékes lénye Kilnmouth, és játékosok véleménye szerint igazi főnyereménynek számít ennek a sárkánynak a birtokában lenni. 

2. Smaug (J.R.R.Tolkien: A Hobbit)






Ugyan Smaug mostanra már egész ismertté kezdett válni a Hobbit megfilmesítésének köszönhetően, ám soroljuk még ide, nemrég került ő is csak rivaldafénybe. A vörös sárkány nem éppen a legerősebb létező képviselője fajtájának, viszont határozottan felejthetetlen példány. Merész dolog valósághű ábrázolásról beszélni, főleg mugli viszonylatban, ha egy sárkányról van szó, mégis Tolkien a tündérmesék sárkányaiból egy eléggé valóságosnak tűnő lényt alkotott, és a képernyőn életre keltett verzió sem utolsó alkotás.

1. Temeraire (Naomi Novik: Temeraire-sorozat)


Temeraire a legnagyobb és legokosabb sárkány a Király seregében, és valószínűleg az egész világon is. Igazi csillogó fekete csoda, több nyelvet is beszél, kizárólag kínai kaját eszik és az egyik legritkább és legerősebb fegyver az övé, az isteni szélként ismert lehelet, amivel egész seregeket képes harcképtelenné tenni. Továbbá némi jótékony túlzással civiljogi aktivistának is nevezhetnénk, hiszen azon munkálkodik, hogy a sárkányok is éppen olyan rendű és rangú tagjai lehessenek a Brit Birodalomnak, mint bárki más. Ugyan nem olvastam a sorozat egyetlen kötetét sem még, a recenziók alapján ajánlott, amennyiben bárki kíváncsi rá, milyennek is képzelnek a muglik egy igazi vagány, néminemű humanoid vonásokkal felruházott sárkányt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése