2014. december 3., szerda

Éhezők viadala - avagy szereplőkről saját szemszögből 1.

Az Éhezők viadaláról mindenkinek eszébe jut valami. Egy könyv, egy trilógia, egy név, esetleg több név, egy szerelmi szál, egy film, vagy valami butaság - habár nagy átlagban elmondható, hogy nem szokták gúnyolni se a filmet, se a könyvet. Nos, én nem olvastam csak láttam az első két részt, imádtam őket és 2 hete elmentem pár barátommal megnézni a Kiválasztott első részét (a trilógia utolsó részének első felvonását, angol címe: Mockingjay) és bevallom, engem annyira ledöbbentett szombat este a film, hogy egész vasárnap azon stresszeltem, hogy vajon mi lesz a történet vége. A szálak kezdenek összeérni, bonyolódik a történet, új szereplők jelennek meg, régiek mennek ki, egyszóval eseménydús. No meg ami Peetával történik.. Egy szó, mint száz, az érettségire való tanulás helyett a vasárnap délutánom azzal telt el, hogy elolvastam az egész Kiválasztottat, mint könyvet. Rettenetesen érzelem-dús az egész, a vége meg aztán főleg, és még szombaton eldöntöttem, hogy írok néhány bejegyzést erről a futurisztikus történetről, egy-egy szereplőt bemutatva. Nos, kezdeném az egyik kedvencemmel ( : 


FINNICK ODAIR

/spoiler-veszély!!!!!!!!!!!!/




Finnick Odair a 4-es (halászó) körzetből jött. 14 évesen megnyerte a 65. Éhezők viadalát, később pedig a harmadik Nagy Mészárlás egyik túlélője volt. Mags, aki felkészítette őt az Éhezők viadalára, szintén bekerült a Mészárlásba, ám nem élte túl másodjára az aréna veszélyeit. Egy sötétszürke, hólyagosító és maró ködbe vetette magát, hogy ne hátráltassa a fiatalokat. Nemes lépés volt tőle, nem sok önfeláldozóról hallottunk eddig a történet során.
Finnick volt az, aki a történet vége felé elárulja, mit is művelt vele a kapitólium és Snow elnök, miután megnyerte a 65. Éhezők viadalát. A testét árulta az elnök (mármint Finnickét) több embernek is, így tulajdonképpen a vonzó és jóképű pasit prostitúcióra kényszerítette. Ám a göndör fürtű legény nem hiába a 4-es körzet neveltje: pénz helyett titkokat kért a szeretőitől. Később ezeket nyilvánosságra hozza és nem kis botrányt alakít ki a helyzettel.
Élete szerelmét a 70. Éhezők viadalára való felkészítése során ismerte meg - mivel Finnick volt a legfiatalabb győztes, így a következő 9 éven át ő edzette a 4-es körzet kiválasztottait Magssal együtt. Annie Cresta abban az évben megnyerte a viadalt - érdemes itt megjegyezni, hogy látta a társát (a körzetéből) meghalni az arénában, ami súlyos lelki sérelmeket okozott neki; azóta furcsa dolgokat művel: időnként ok nélkül felnevet, néha nem akarja kinyitni a szemét, elsírja magát minden ok nélkül, A viadalt azzal nyerte meg egyébként, hogy rendkívül jól tudott úszni - legalábbis a többiekhez képest.  Ő lett volna kijelölve a Nagy Mészárlásra is Finnick mellé, azonban Mags önként jelentkezett a fiatal vörös hajú lány helyett - valószínűleg megmentve ezzel az életét.


Finnick nem egy alkalommal mentette meg Katnissék életét, nélküle minden bizonnyal el se kezdhették volna a lázadást. Bár az elején antipatikus volt és rámenős, később kiderült, hogy kiváló csatlós, remek barát, kitűnő fegyverforgató, eszes és akárcsak minden fiú, ő is bár kívülről kőszikla, egy bevehetetlen vár, belül viszont egy magányos, meggyötört fiatal fiú, akinek az élete 14 évesen véget ért.
Igen, a spoiler-veszélyt feltüntetve nem mennék tovább annál, amit a Kiválasztott első részében láthattunk, de azok alapján kijelenhetjük, hogy szinte mindannyian rosszul ítéltük meg ezt a magabiztos és a maga módján igencsak szexi Finnick Odair-t. 14 éves korában prostitúcióra kényszerítette az elnök és olyanoknak kellett a szeretője lenni, akiket soha nem is látott - de bizonyára nem is akart. A teste tulajdonképpen a "panem et circenses" elv alapján szabadon elvihető volt és használható. Ne felejtsétek, mindezt 14 évesen. A mai időszámítás szerint akkor lenne 7. osztályos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése