2014. december 5., péntek

A muglik sárkányai III. - Röpke eszmefuttatás a méretekről


Nem a méret a lényeg, mi? Mondogatjuk, mondogatjuk, pedig dehogynem lényeg a méret. Sárkányoknál legalábbis mindenképpen az tud lenni, hiszen egy tenyérben elférő génmanipulált kis töpszli csak nem olyan veszélyes, mint két tonnás, becsületesen kifejlett tűzokádó rokona, akinek a páncélos lovag az ebéd konzerv formájában. Jelen posztom ilyen tekintetben rendhagyó lesz, ugyanis nem egyetlen sárkányról fogok most írni, aki felbukkant valamelyik irodalmi vagy filmművészeti alkotásban, hanem megpróbálom összegyűjteni a legnevezetesebb sárkányokat és sorba állítani őket méret szerint. Lássuk, hogy a legismertebb sárkányok veszélyességi mutatója és ijesztő volta egyenes arányban növekszik-e a méreteikkel vagy sem.


1. Mushu (Mulan) - megközelítőleg egy méteres. Hogy ijesztő lenne? Cáfolható a véleményem, de szerintem aligha.



2. Cornwall és Devon (A bűvös kard- Camelot nyomában) - kedvenc genetikai tragédiáink úgy egy átlagember magasságával bírnak, bár náluk ez nehezen meghatározható, Devon vagy másfél méter, Cornwall pedig a hosszú nyakával az 1,7 m magasságot is elérheti jó esetben, ők viszonyt furcsa sárkányok, akik saját fajtársaiktól is félnek, de talán még saját árnyékuktól is.

 

3. Charizard és Dragonite (Pokémon) - két méter körül mozognak a méreteik (a Charizard 1,7, a Dragonite 2,2 méteresre nőhet, a pontosság kedvéért), és náluk azért már felmerül a kérdés, hogy ha másra nem is, de egymásban és a környezetükben képesek kárt okozni, főleg, ha egymás ellen kell kiállniuk. 

 

4. Fogatlan (Így neveld a sárkányodat 1-2) - Hablaty tűzokádója 8,5 méteres, és alapvetően nagyon játékos példány, de tessék csak megpróbálni bántani Hablatyot, mert olyankor megmutatja, ki is a veszélyesebb. 



5. Shenlong (Dragon Ball Z) - 30 méteres zöld csoda, kívánságokat teljesítő mindenható lény, tessék eldönteni a mellékelt képről, hogy egyébként ki ölelgetné szívesen, de én biztos, hogy nem szívesen mennék a közelébe, ha van más választásom is.

6. Névtelen sárkány (The Elder Scrolls: Skyrim) - ha Shenlong-ba még szorult is némi jóérzés, ez a Skyrim 45 métert is meghaladó óriáshüllőjéről egyáltalán nem mondható el, és bár még nem volt szerencsém közelebbről megismerkedni a játék világával, úgy hírlik, hogy elég pusztító és veszélyes egyed ez a drágaság. 





7. Névtelen sárkány (A Tűz birodalma) - 50 méter tömény borzalom. A Tűz birodalma című film sárkányai igazán nagyok, ijesztőek, messze nem játékosak vagy barátságosak, sokkal inkább élvezik a pusztítást, jobb is nem találkozni velük, ha csak lehet. 




8. Smaug (A hobbit) - klasszikus, jobbára a hegy gyomrában ülő, kincsét védelmező, beszédképes sárkányról van szó, aki 60 méterre nőtt az évek során, és szépen tud tüzet okádni is. Királylányt ugyan nem rabolt, de az is kitelne tőle, és még a tekintete sem ígér semmi jót, érdemes tőle is távol maradni. Bár a kincse... nagy dilemma, minden kétséget kizáróan megpróbál majd ropogósra sütni őkelme.



9. Drogon, Viserion és Rhaegal (A tűz és jég dala) - Westeros utolsó élő sárkányai röpke egy méterrel előzik meg Smaug-ot, ám jelentős erőfölényt biztosítanak anyjuknak, Danaerys-nek, és folyamatosan gondot okoznak, mivel birkákat ragadnak el a parasztoktól, és nem egy életbiztosítás a közelükben tartózkodni, ezt bizonyára az áldozataik is aláírnák, ha még élnének.


10. Balerion (A tűz és jég dala) - Westeros legnagyobb sárkányának már csak a koponyájához lehet szerencséje az embernek, így legfeljebb annyiban lehet veszélyes, hogy ráborul az emberre és agyonnyomja. Hogy mekkora is volt a nagy fekete sárkány? Csak a fogai akkorák, mint maga a koponya mellett álló Arya Stark, teljes életnagyságban röpke 76 méterével az egyik legnagyobb sárkányról beszélhetünk, akit csak elképzeltek a muglik maguknak. Gazdája, Aegon, a Hódító volt, aki Balerionnak és két testvérének köszönhetően hódította meg Westerost, szóval tessék elképzelni mennyire lehetett veszélyes példány, ha seregek döntöttek úgy, hogy inkább behódolnak, mint lesznek egy ilyen veszélyes házi kedvenc eledele.


Nagy a különbség Mushu és Balerion között, igaz? Ugyan vöröskénket is lefokozták, eredetileg nagyobb lehetett ő is, de mégsem hajt térdet előtte egy egész sereg félelmében, legfeljebb a röhögéstől fog a földön fetrengeni, ha vele fenyegetőznénk. Gyakorlatilag le is vonhatjuk a következtetést, hogy minél nagyobb egy sárkány feltehetőleg annál veszélyesebb is az emberekre nézve, legalábbis mugli viszonylatban ez így működik. Hogy nálunk hogy működik? Bizonyára itt is fennáll az összefüggés, de érdemes róla megkérdezni Szendrei Véda tanárnőt, mint sárkánytanost, vagy belenézni egy tankönyvbe. Az enyémnek sajnos már lejárt a szavatossága, mint az még tavaly kiderült, úgyhogy legközelebb is a muglik sárkányaival térek vissza.
,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése