2016. január 7., csütörtök

A szerintem legrellonosabb film - Fekete mise



A fekete mise


Aki azt gondolta, hogy Miszter Johnny Deppnek az elmúlt évek félresikerült szerepválasztásai miatt befellegzett, annak innen üzenném, hogy ***** nagyot TÉVEDETT. Johnny Depp köztünk van, él, alkot és most egy igaz történetet feldolgozó maffiafilmben mutatta meg új, eddig - szó szerint - ismeretlen arcát.

Depp Whitey Bulgerként lép filmvászonra, hogy felelevenítse a massachusettsi gengszter, a múlt évszázad egyik leghíresebb maffiavezérének életét.
Fantasztikus. Komolyan.

 

Adott Whitey és testvére, William (Benedict Cumberbatch), akit politikusi pályája csúcspontján szenátorrá választanak. Kapcsolatuk mindvégig jól érezhetően nagyon érzékeny, de milyen is lenne, mikor az asztal két végén ülő egyik gyermek maffiavezér, a másik pedig köztiszteletben álló szenátor? Imádtam!

Adott Whitey és gyerekkori legjobb barátja, Conolly (Joel Edgerton), aki az FBI embere. A film az ő találkozásukkal indul, és ez a szövetség adja a törzsét, ez mozdítja előre a szálakat. Whitey és Conolly megegyeznek; ha Bulger elejt néhány információmorzsát Conollynak, akkor az elintézi neki, hogy az FBI békén hagyja őt, ezzel szabad utat nyerve az ilyen-olyan üzletének. A régi barátság felelevenedik, és a film utolsó pillanataiban – ezzel nekem katarzis élményt nyújtva – kiteljesedik.

Adott Whitey és a neje, aki arra sem érdemes, hogy leírjam a nevét. A színésznő a Szürke ötven árnyalatából ismert, alakítása a nulla felé tendál. Nem értem, egyáltalán hogy kerülhetett be a színészi gárdába. El is gondolkodtam, mikor az ötödik ugyanolyan arcát néztem a szélesvásznon, vajon kivel kellett ezért …. köhöm, köhöm. Szerencsére nem sokat szerepel a filmben, hiszen a családi életük idillje hamar megtörik, és Whitey antiszociális, pszichopata énje csak még inkább előtérbe helyeződik.

 

Johnny Depp egy durva, kiszámíthatatlan, nemcsak hatalmában, de fizikailag is igen erős maffiaállatot játszik, aki emellett udvarias, megértő és adományozó(!) jellem. Ha feltűnik, a néző garantáltan nem tudja, miért. Az ember csak ül ott, belesüppedve a kipárnázott székbe, nyeli az izgalmát, és szapora szívdobogással keresi a válaszokat a fejében üvöltöző kérdésekre. Vajon most mire gondol, mit fog tenni, megöli, és ha igen, akkor hogyan? És mikor a jelenet megválaszolja a kimondatlan, a fejedben meg sem forduló kérdéseket, benned nem marad más, csak ennyi: úr… isten.
 
Bulger emberei minden pillanatban rettegnek főnöküktől, mert soha nem tudhatják, mennyi van még hátra? Bulger nem kímél senkit. Ha a bizalma meginog, bárkinek vége lehet. Számára nincs lehetetlen, eltussolhatatlan ügy, hiszen olyan kiterjedt kapcsolathálóval rendelkezik, amire rajta kívül egyetlen maffiavezér sem tett szert. 

A néző együtt retteg azokkal, akikre Whitey csak ránéz, még akkor is, ha úgy érzi, hogy ott, abban a jelenetben nem lehet baj. Vagy mégis?

 

Depp kiválóan alakítja Whitey Bulgert, a remek maszk alól egy pillanatra sem lép ki saját valója. Látszik, hogy rengeteg munkát fektetett abba, hogy eltanulja a maffiafőnök beszéd – és viselkedéskultúráját, mozgását, mozdulatait.  

A film összetett, olykor kuszának tűnhet, de idővel minden szál kibogozódik, és te fekszel a székedben félájultan, tátott szájjal.

Persze, lehet kötözködni, hogy ez meg az nem jó, hogy ez meg az miért csak ennyi dialógust kapott, és Depp miért csak ennyit szerepel, én azt mondom, hogy a történet szempontjából tökéletes rendezést láthattam. Mint tudjuk, nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Nem kellett minden percben látnom ahhoz Deppet, hogy tudjam, róla van szó. Elég volt Conollyt figyelnem, az izzadó homlokát, rebegő ajkait, és tudtam, Whitey miatt aggódik, akkor is Whitey van középpontban.

Annyi biztos, hogy Deppről nem lehet levenni a szemünket. Egyszerűen fantasztikus volt.

 A Fekete mise fantasztikus volt.






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése