2015. március 20., péntek

Rellonos zeneajánló 2.


Rellonos zeneajánló


Mi, Rellonosok kedvelünk mindenféle művészetet, így természetesen a zenét is. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy sok, hozzánk tartozó diák ügyesen bánik a hangszerekkel, valamint szeretünk zenét hallgatni. Ezért elhatároztam, hogy minden hónapban ajánlok Nektek egy csokornyi hallgatnivalót, általában egy előadó alapján. Remélem tetszeni fog nektek, mindenféle véleményt, hozzáfűznivalót szívesen fogadok.

Csak hogy a nemek kiegyenlítve szerepeljenek, úgy gondoltam, most a kedvenc női előadómmal hozakodok elő, aki nem más, mint Lana Del Rey.
A 29 éves énekesnő zenei stílusát nehéz röviden meghatározni, de az indie rock/pophoz áll legközelebb. Sajátos, védjegyévé vált hangulatú minden egyes száma. Ez a kissé melankolikus, elgondolkodtató, de kellemes érzetet jelenti. Másik fő jellemzője, hogy a '60-as és '70-es évek zenei stílusát idézi elő dalaival.

Legismertebb száma a Summetime sadness, amit szinte mindenki hallott már, valamint nagy sikerű lett a Videogames és a Young and beautiful is. Eddig 3 albuma jelent meg (Born to die- 2 verzióban, a 'The Paradise edition' extra sok, 23 dallal; Ultraviolence)
Lana 18 évesen tanult meg gitározni, de már 11 éves korában sokat foglalkozott versek írásával. New Yorkban született, és az Egyesült Államokban él most is. Érdekesség, hogy a Lana Del Rey csak egy a sok művészneve közül. Eredeti neve: Elisabeth Woolridge Grant. Ezen kívül Lizzy Grant és May Jailer néven is zenélgetett. Gyerekkorában egy templomi kórusban énekelt, innét jött meg a kedve, hogy ezt csinálja megélhetésnek is.

Zenéje főleg a lányok körében kedvelt előadó, részben a különleges, egyedi hangja, valamint a stílusa miatt. Engem személy szerint azért varázsol el újra és újra ez a hölgy, mert hihetetlenül jól kombinálja dalaiban a hagyományos hangszereket a modernebb hangzásvilággal, valamint remekül használja ki azt, hogy mély és magas hangon is egyaránt gyönyörűen énekel.

Véleményem szerint tehát érdemes böngészni a dalai között és kicsit elmerengni a különleges mondanivalón. Számomra nagy felüdülés őt hallgatni a megunt, ellaposodott rádiós slágerek után. 

Wikipédia
Summetime sadness- official video

Lana Del Rey


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése