2014. július 9., szerda

Kreatív sarok: Pálcakészítés mugli módra

Sziasztok!
Eljött hát a sokak által úgy várt bejegyzés; ezúttal megmutatom nektek, hogy is készíthettek el otthon saját kezűleg pálcát anélkül, hogy valaki megsérülne az éles szerszámoktól faragás közben. :)

Két változatot ismerek ezzel a technikával, azt mutatom meg, amelyik egy leheletnyivel bonyolultabb. Amit most fogtok látni, az egy papírból készült pálca, de meg lehet csinálni helyettesítve a papírt és a hurkapálcát (meg az első pár lépést megspórolva) evőpálcikával is. Erről egy-két ötletet a bejegyzés végén találhattok.


Mire lesz szükséged:

A4-es papír (az se baj, ha az egyik oldala nyomtatva van, be lesz festve)
Hurkapálca
Ragasztópisztoly
Olló
Akril festék
Egy oldalnyi újságpapír (fecninek)
Ecset

Első lépésként fogd meg a papírt és rakd rá a hurkapálcát, majd a csücskét ráhajtva göngyölítsd rajta fel. Minél feszesebben csinálod, annál vékonyabb lesz a pálcád. Ha egy kicsit vastagabb markolatot szeretnél, akkor csak az egyik oldalán legyél szorosabb, a másik majd alakul magától. A ragasztópisztoly remélhetőleg a közeledben van, mert miután végeztél, a csücskére tegyél egy keveset a forró ragasztóból, majd dolgozd a többihez azt is.

Tipp: Nem kötelező használni hurkapálcát, de érdemes, mivel elég sérülékeny lesz nélküle. A leendőbeli varázspálcád hossza tőled függ, ám azt javaslom, hogy próbáld egy kicsit a magasságodhoz igazítani, elvégre Bűbájtanon is megtanultuk, hogy egy magasabb embernek furcsán áll a kezében a rövid fa.

A következő lépés az lesz, hogy egy kicsit kitömjük a félkész munkánkat. Vágjuk le gyorsan a papír két csücskös végét, majd egy másik hurkapálca segítségével segítsük bele a galacsinokat azon a végén, ahol a markolat lesz (mert minden esetben egy picit tágabb az az oldal). Ne spórolj az anyaggal, mert ezzel csak strapabíróbbá teszed az eszközödet. Minél vastagabb egy pálca, annál több újságpapír kell belé, vékonyabb társaik (mint most az, amit én is csinálok) kevesebbet is elbírnak.
Ne lepődj meg, hogy egy lépést én előre vettem a képeken! Most következik, hogy "lezárod" ezt a pálcát. A tetejébe enyhén nyomd bele a ragasztópisztoly orrát, majd csinálj rá egy pici félkör púpot a végére. Figyelj rá, hogy kihűljön mire a másik oldalt kezdenéd, mert deformálódhat a billentésektől. Ezután a másik végébe is ugyanezzel a módszerrel kösd meg az újságpapírokat, majd mikor kész vagy, most jön a legjobb része!


A harmadik lépés következik! Ezt már azok is sasolhatják, akik evőpálcikával próbálkoznak. Azt az oldal, ahol a markolat lesz, kezd a fantáziád szerint alakítani a ragasztópisztollyal. Csinálhatsz rá golyókat, "elfolyathatod", rakhatsz bele gyöngyöket, dekorkavicsokat, madzagot, amit csak a fantáziád elbír. Itt én most nem használtam semmit, de ez téged ne fogjon vissza. Innentől úgy alakítod a pálcád, ahogy csak szeretnéd, csak te szabsz neki határt. Azoknak, akik csak a pálcikára folyatják a ragasztópisztolyt, itt is van néhány remek ötlet:



Negyedik lépés: a festés. Hagyd megdermedni a ragasztót és a benne száradó dolgokat, majd mikor már annyira kihűlt, hogy ne vegye fel a formáját annak, ahova leteszed, kezd el kikeverni az akril festéket. Itt most viszonylag természetes "fa" színt szeretnék elérni, úgyhogy matt barnát nyomtam ki, hozzá pedig tettem egy kevés aranyat és gyöngyházfényt, hogy valami kis mágikus beütése is legyen. Kevergesd el jól (vagy nemjól, ha olyan hatást akarsz), majd vidd fel a pálcádra. Alaposan haladj, ne maradjon ki egy részlet sem, mert később nehezebb lesz javítani. Hát igen, ez most az a rész lesz, ahol várnod kell, olyan helyen fogni a pálcát, ahol még nem festékes, fújogatni, javítani ami kimaradt, de ne félj, a végeredményért akkor is megéri a fáradozás!

Tipp: Ne használj temperát! Nem szereti szépen befogni a ragasztópisztolyból jövő rudat, ráadásul vele szemben az akril festék vízálló. Még nem próbáltam a csap alá betenni, hogy mennyire bírja a gyűrődést, de ha elered az eső és még a kezedben van, nem fog színt ereszteni.

Amikor megszáradt a festék, voálá! Kész is van a gyönyörű, saját készítésű pálcád! Ha még nem vagy biztos a mintákban, itt lentebb mutatok párat, amik nem az én munkáim, de nagyon hasznos és szép ötletek!



Remélem hasznosnak találtátok a bejegyzést, és nagy lelkesedéssel álltok neki a saját pálcátoknak. Ne feledjétek; minden pálca egyedi és utánozhatatlan. A munkáitokról készült képeket szívesen várom a hozzászólások között. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése