2014. június 28., szombat

Foci vb-k emlékezetes jelenetei

A labdarúgó-világbajnokságok idején még a csapból is foci folyik, egy-egy szenzációszámba menő eredményre vagy bombagólra még azok is felkapják a fejüket, akiket amúgy nem érdekel a sportág. Így járt egy kedves barátom is, akit nemhogy a foci, de úgy en bloc a sport is teljesen hidegen hagy, beszélgetésünkkor mégis szóba hozta Hollandia fényes győzelmét Spanyolország felett. A foci szépsége tehát bárkit képes megragadni, így a következőkben szeretnék kiemelni néhány számomra emlékezetes pillanatot a világbajnokságokról, melyek akár a ti tetszéseteket is elnyerhetik.  


Az 1998-as világbajnokságot követtem először, Magyarország sajnos nem jutott ki, de nagy kedvenceim lettek a hollandok. Dennis Bergkamp 89. percben szerzett győztes gólja az argentinok elleni negyeddöntőben felejthetetlen, pláne Jack van Gelder kommentálásában.    

Bergkamp gólja 


A 2002-es világbajnokságra Hollandia sem jutott ki, ezúttal az íreknek szorítottam. Írország a csoportból való továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzést vívott Németországgal. A 90. percben is 1-0-ra vezetett Németország, már mindenki elkönyvelte a végeredményt. Nekem meg már mennem kellett volna vissza angol órára az iskolába, de gondoltam, csak azért is megvárom a lefújást. Az órára így is beértem, az osztálytársaim meg természetesen úgy fogadtak, hogy na mi van, kikaptak az írek? Mire legnagyobb meglepetésükre közöltem, hogy az íreknek a 92. percben sikerült kiegyenlíteniük Robbie Keane találatával. Leesett az álluk, igaz annyira nem, mint a videón az ír szövetségi kapitánynak.     

Robbie Keane gólja


A 2006-os világbajnokság Brazília-Franciaország negyeddöntőjén Zinedine Zidane minden megmozdulása élményszámba ment. Sosem tartoztam Zidane nagy rajongói közé, de az itt mutatott teljesítményével sikerült lenyűgöznie. Szerencsétlenségére később a döntőben egy lefejelés miatt kiállították, és inkább ez a negatív jelenet maradt meg az emberek emlékezetében.
      

Zinedine Zidane megmozdulásai


Afrika 2010-ben először rendezhetett labdarúgó-világbajnokságot. A rendező Dél-Afrikai Köztársaság válogatottját előre leírták, nem adtak nekik sok esélyt a csoportból való továbbjutásra Franciaország, Uruguay és Mexikó ellenében. A nyitómérkőzésen egy szépen megkomponált támadás után Siphiwe Tshabalala látványos góljával vezetést szereztek a dél-afrikaiak, de a végeredmény döntetlen lett. Végül csak rosszabb gólkülönbségük miatt nem jutottak tovább, hiába győzték le a 2006-os világbajnokság ezüstérmesét, Franciaországot.

Tshabalala gólja


Zárásképp a jelenleg is zajló világbajnokságról álljon itt a hollandok címvédő spanyolok elleni parádéja, természetesen Jack van Gelder közreműködésével. Biztos vagyok benne, hogy Robin van Persie csodálatos fejesét vagy éppen Arjen Robben szólóit évtizedek múlva is emlegetni fogják. Érdekességként még megemlíteném, hogy Robben saját maga második, csapata ötödik gólja előtt bemutatott sprintjénél 37 km/h sebességet ért el, mellyel hivatalosan a világ leggyorsabb focistája lett.    

Hollandia öt gólja Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése